Дългогодишният пловдивски журналист и писател Любен Панов шашна всички с решението си. Той сподели във Facebook, че от 1 февруари напуска жилището, което дели със съпругата си, и отива да живее "в ъгъла до парната тръба на стълбището". Защо се е решил на тази нетрадиционна стъпка, става ясно от писмото му до EVN, което публикуваме без редакторска намеса:

EVN, ЗДРАВЕЙ!

Получих сметката ти за топлото през декември.

„За отопление на имота” си ми начислил 38.56 лв.

„За енергия, отдадена от сградната инсталация” – 33.86 лв.

Вместо да ме зарадва, обаче, сметката породи конфликт между мен и бабата... Аз да съм се бил оправял или да съм резнел тръбите, по които тече парното. Нейното легло било далече от тях.

Уведомявам те, драги EVN, че от 1 февруари аз напускам апартамента, който се води на жена ми, и се премествам, постилайки тъканата в родното ми село шарена черга, да живея в ъгъла до парната тръба на стълбището.

Поради тези обстоятелства, предизикани вероятно от Директива 27/ЕС (която не излиза от устата ти), те моля да актуализираш адреса ми, като на този адрес - „Пловдив, Вход Б, стълбището на трети етаж, Парната тръба”, да изчисляваш и изпращаш само сметка за „отдадената ми от тази стълбищна тръба топлинна енергия” върху живата ми още плът.

Останалите сметки - за „отдадената” й топла вода, „отдадената” й топла енергия за имота и от тръбите на комшиите (ако трябва и от „отдадената й” енергия на самите комшии, знам ли!) и прочие, изчислявай, начислявай и изпращай на името на жена ми, на стария й адрес, който може да вземеш от Пенсионното.

Няма друг начин да й докажа, че ако само преди трийсетина години този апартамент тя го е купила за 9000 лева с тръби, собственост на „Топлофикация” (имаше такова държавно предприятие тогава), само за последните двайсет, плащайки твоето „топлоотдаване”, аз със собствени средства съм купил на тази неблагодарница още две такива жилища.

Благодаря ти за разбирането.

С уважение към огромния математически ум на твоите безпардонни хитреци, които изготвят сметките ни:

Любен Панов
(търсете на нов адрес)

П.С. Когато носиш сметката ми, не звъни и не чукай по тръбата, защото от вратата вдясно излиза тъмен питбул, неблагоразположен към такива дащни благодетели.