Нито една положителна проба в Пловдив и областта вече шести ден! Пловдивчани са направо отличници в борбата с коронавируса, ако се съди по направени 647 теста през този период. И още - цели 87% от заболелите са излекувани - от общо 93-ма заболели 81 са напълно излекувани в Пловдивско, стана ясно от пресконференция на областния управител Дани Каназирева.

Добрата новина е и, че няма нови случаи на заразени от медицинските работници. От общо 16-те заразени лекари и сестри излекувани са 14.

Само трима са хоспитализирани към момента в Пловдив - двама в УМБАЛ „Свети Георги“ и един в „Каспела“. Със заповед на националния щаб обаче в две пловдивски болници се приемат заразени от Пазарджишко. От там пациентите, които се лекуват в града под тепетата, са общо 6 и са хоспитализирани.

Общият брой на починалите в областта е трима, нови случаи няма. Съобщената преди дни починала жена е от Пазарджик, а не от Пловдив, уточни губернаторът на областта.

По повод на проучването, което се провежда в Пловдив, Каназирева съобщи, че съгласие да бъдат тествани са дали 926 души, което е 80% от всички запитани. Самата Каназирева изрази учудване и задоволство от високата подкрепа, която щабът и проучването срещат у пловдивчани.

По препоръка на Националния щаб РЗИ е издала заповед да бъдат премахнати всички пясъчници в детските градини в областта за неопределен срок от време. Това ще се случи и на обществени места на територията на цялата област, стана ясно от думите на Каназирева.