В сряда председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен оповести сключването на четвърти договор с дружествата "Бионтех" и "Пфайзер", по силата, на който предстои Европа да направи първоначална покупка на 200 милиона дози от бъдещата им ваксина срещу COVID-19, с възможност за поискаване на допълнително 100 милиона дози. Ваксините ще бъдат доставени, когато се докаже, че са безопасни и ефикасни срещу коронавируса. На този етап остават много въпросителни, свързани с ефективността на тази ваксина.

От "Пфайзер" отговориха на някои от тях в отговор до предаването "Тази неделя" по bTV. Позицията на компанията идва директно от Лиса Маргарет О`Нийл, която от 15 години работи за "Пфайзер" като глобален директор връзки с медииите за Европа, Близкия Изток и Африка.

"Към 8 ноември изследването обхваща 43 538 участници, като 42% от участниците от цял свят и 30% от тези от Америка са с различен расов и етнически произход, на възраст между 12 и 85г. Към момента не са наблюдавани сериозни притеснения от гледна точка на сигурността. Като се вземе това предвид, трябва все пак да кажем, че бяха наблюдавани и някои нежелани ситуации, съответстващи на това, което може да се очаква при чиста случайност, когато се използва извадка от население с този размер, възраст и съпътстващи заболявания", пишат от компанията.

Ако ваксината е успешна, тя ще се прилага на две дози с три седмици пауза между тях чрез инжектиране, като в момента за целите на клиничното проучване се набират хора, които не са били засегнати от COVID. "Сезонната ваксинация определено е потенциален сценарии, но все още имаме да извървим дълъг път в опознаването на болестта, вируса и предпазващия характер на ваксината, преди да можем да излезем с категорични заключения. Не знаем как ще се променя вирусът, както и каква продължителност ще има защитният ефект на която и да е ваксина. Следователно е важно технологията на ваксината да е такава, че едновременно да ни позволява да осигурим реваксинация при необходимост, както и своевременно да можем да отговорим при евентуални промени във вируса. Добрата новина е, че технологията на иРНК ни предоставя възможността и за двете", посочват "Пфайзер".

На въпросите ще спре ли ваксината разпространението на вируса сред хората с по-слаби симптоми и ще бъде ли приложима за хора, които вече са прекарали веднъж COVID-19, от "Пфайзер" казват, че все още предстоят клинични изпитвания. Един от големите въпроси е свързан и със съхранението и транспортирането на ваксината.

"Имаме специални термоспедитори, които контролират температурата, използвайки сух лед, поддържайки препоръчителните условия от -70 по Целзий в рамките на 10 дни. Ще използваме термодатчици с GPS поддържка във всеки термичен изпращач с контролна кула, която ще проследява местоположението и температурата на всяка изпратена ваксина по предварително зададените маршрути. Тези устройства с GPS ще позволят на "Пфайзер" да действа проактивно, предотвратявайки нежелани отклонения, още преди да се случат", категорични са от компанията.

По информация на "Ройтерс", обаче един дълбоко замръзяващ фризер струва между 5000 и 15 000 долара. А в ефира на предаването "Тази събота" директорът на института по микробиология към БАН, проф. Пенка Петрова коментира, че България не разполага във всяко лечебно заведение с такъв тип фризери, а сухият лед, който се използва, е много скъп.

"След като се получи пратката с нашата ваксина от термичния спедитор, ще има 3 възможности за съхранение – фризери за свръхниска температура, които вече се предлагат в търговската мрежа и могат да удължат срока на годност до 6 месеца. Ваксината може да се съхранява в продължение на 5 дни при хладни условия в рамките на 2-8 °C. Хладилните устройства са много често достъпни в болниците. Термичните изпращачи на "Пфайзер", в които пристигат дозите, могат да се оптимизират и да се изплзват за временно съхранение чрез презареждане на сух лед в рамките на 15 дни."

От компанията все още не могат да разкрият информация по договорени цените за Европа, но какъв би бил разходът за България не само за покупката, но и за приемането и поддръжката на ваксините, въпросът към момента остава отворен.

"Движим се със скоростта на науката и само науката ръководи всички решение що се отнася до кандидат-ваксината ни. Предстои да бъде подадено заявление за разрешение за спешна употреба към Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). Заявлението ще бъде подадено в момента, в който бъде постигнато необходимото ниво на безопасност, очаквано през третата седмица на ноември."