По повод Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването, в Пловдив днес се осъществи инициатива „Пешеходен маратон с кауза и безплатно измерване на кръвната захар“, която се проведе на Гребната база и в Мол Пловдив в присъствието на медицински специалисти.

Инициативата е под патронажа на Негово превъзходителство Сьорен Якобсен, Посланик на Дания в България, реализира се с подкрепата на Ново Нордиск, медицински специалисти и Асоциацията на студентите по „Фармация“ към Медицинския университет – Пловдив. 

Целта на инициативата е да фокусира общественото внимание върху опасностите, които крие това социално значимо заболяване, което се увеличава в цял свят с всяка изминала година.

Днес тя премина с огромен интерес и вълнение, като само на територията на Мол Пловдив над 1000 души изявиха желание и премериха кръвната си захар в присъствието на лекари ендокринолози, от които получиха ценни съвети и отговори по интересуващи ги въпроси.

„Самият ден 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. открива животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина. По данни на Международната диабетна федерация (МДФ) с диагностициран захарен диабет в България живеят над 500 000 души. Други 150 000 имат диабет, но не знаят за това и следователно не се лекуват. Това означава, че заболяването засяга около 10% от възрастното население. Очакванията са към 2040 г. всеки 10-и българин да е с диабет “ - разказа д-р Спаска Начева, лекар- специализант в Клиника по ендокринология към УМБАЛ „ Свети Георги“, която е участник в инициативата.

Захарният диабет е хронично социално значимо заболяване, което вече се приема като "тиха" пандемия,  засягаща хора от всички възрастови групи във всички региони по света. Характеризира се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Високите нива на кръвната захар може да увредят очите, бъбреците, нервите и големите кръвоносни съдове и да предизвикат усложнения, като загуба на зрение, ампутации и бъбречна недостатъчност.

 „Всяка година, вследствие на диабет, в България умират над 8000 души, или 22-ма души дневно. Всъщност този брой би бил много по-голям, ако се отчитат смъртните случаи, предизвикани от усложненията на диабета“- сподели също д-р Спаска Начева.

Ендокринолозите акцентират и на важността на информираността на обществото за симптомите на диабет тип 1 - жажда, често уриниране, умора, внезапна загуба на тегло, глад. За рисковите групи за диабет тип 2 -  по-възрастното население, хората с наднормено тегло, затлъстяване, обездвижен начин на живот, злоупотребата с алкохол и нездравословно хранене, особено важен е скринингът и не на последно място в грижите за диабета е необходима подкрепата на близките хора, което е ключов момент за стриктно спазване на предписаното лечение и редовния контрол на кръвната захар.

Основните профилактични мерки за предпазване от диабет и преддиабет са всеки човек след навършване на 40 - 45 години да измерва веднъж годишно нивото на кръвната си захар, да се храни с нискокалорични храни и да води активен начин на живот.