Здравейте, скъпи съграждани. Никога не съм си позволявала да пиша такива постове, но може би този случай наистина ме трогна. Искам да ви помоля, ако пазарувате в Кауфланд (кв. Българка) на паркинга да се огледате за възрастна слаба жена. Моли хората за количките. Тя е пенсиониран учител, но за съжаление няма къде да живее. Останала е при приятелка и наистина е в доста трудно положение. Днес аз й помогнах с малко храна и вярвам, че в града ни има много добри хора, които също могат да й помогнат. Нямам думи да опиша благодарността, с която женицата днес едва прие торбичката от мен, защото, както сподели, я е срам докъде е стигнала. Хубав ден скъпи сливналии, и ако можете помогнете и вие.

Това написа във Facebook жена от Сливен. Постът й предизвика вълна от съчувствие и желание за помощ. Много от сливналии смятат, че допускането да има такива хора и липсата на грижа за тях е престъпно деяние от страна на държавата. Други - убедени, че държавата е мащеха за много пенсионери, решиха да вземат нещата в свои ръце и да отворят сметка за възрастната бивша учителка, принудена да проси. Трети разказаха за своите срещи с жената:

"Преди 2 седмици една събота и аз я видях до Кауфланд. Попита ме за пари за хляб. Аз първо й дадох 10 лв., но не искаше да ги вземе. Искам само 2 лв. да си купя хляб"- ми каза. Погледна дъщеря ми и ми каза да купя нещо на нея с другите. Поговорихме си и накрая ги взе, но се разплака, благодари ми и влезе в магазина."

"Аксения се казва. След многократно общуване с нея, така и не разбрах какво и защо го прави. Предложих й помощ, легална, чрез социалните - не желае. Предложих й срещу заплащане да ми помага с децата ми, когато ми се налага - не желае, вече не можела. Не приема големи суми пари, нито пък много покупки, но иначе често е там и моли за малко. Историята и вярна или невярна е тази, която всички знаят. Бивш учител, болна дъщеря, нямат жилище, нямат съпрузи. Каквато и да е истината, никой не заслужава такива старини."

"Имам намерение да я потърся отново тия дни. Сподели, че в момента живее при приятелка на ул. "Слънчева поляна" в квартал Ново село, близо до банята. Ще обикалям района, както и на Кауфланд. Пък ако някой я види, нека я попита. Все си мисля, че се търси помощ за деца в 1-2-3 клас."

"Доколкото знам, съпругът й е бил директор на училище, но е починал рано, а дъщеря й е болна, но не знам дали е вярно! Аз също съм й помагала! Казва, че може да помага на деца до 3-4 клас!"

Каквато и да е истината, наистина никой не заслужава такива старини. Огледайте се и ако видите Аксения с протегната ръка, не я подминавайте!