Вече са 25 плажовете по Черноморието, които предлагат ползване на безплатни чадъри и шезлонги за активния летен сезон на 2020 г., съобщава Министерството на туризма.

Извън тях цените на плажните принадлежности на преобладаващата част от останалите плажове варират до 5 лева, т.е. намалението е сериозно спрямо лятото на миналата година. В Златни пясъци например плажните принадлежности ще са по 2 лв., в Слънчев бряг - по 4, в Албена – по 1 лв.

Има и няколко черноморски плажа, на които чадърите и шезлонгите ще се наемат срещу символичните 50 стотинки за ден.

Ведомството на Николина Ангелкова пусна на сайта си пълен списък на цените на плажните принадлежности по Черноморието за това лято.

Очаква се скоро да стане готово и специално приложение, което ще показва в реално време каква е заетостта на плажните ивици, а също и цените.

Междувременно министерството допълни указанията си за работа на заведенията и шведската маса в ресторантите ще бъде разрешена.

Единственото условие обаче е клиентите да са с предпазни ръкавици, за да не се допусне замърсяване на храната.

Другият вариант, който съществуваше и в първоначалните указания, е храната да е подредена зад прозрачни прегради и да се подава на клиентите от служител, който има защитни маска и ръкавици. Във всички останали случаи храната трябва да се сервира.

Ето и ценоразписа по места: