Поредно застрояване на български плаж възмути потребители в социалните мрежи. Този път излизаването на бетон става в Синеморец.

Граждани публикуваха снимки и клипове от изграждането на поредните ваканционни постройки и то само на метри от скалните образувания „Корабите”. Обектът, според институциите, е законен, но въпреки това е спрян от общината заради това, че не е обезопасен.

Изливането на бетон започнало преди около седмица. Местни, които обичат да се разхождат край скалите в Синеморец, заснемат изкопа и пускат видеото в социалните мрежи, предава Нова тв.

„Ние не искаме да строят на 2 метра от брега. Много сме възмутени.Това на нищо не прилича! Селото ни се разваля и става само бетон. Ние искаме природа и чистота”, каза Костадинка Василева – жител на Синеморец.

„Ние сме си цяла година тук, а те идват за 20 дни. Искаме да имаме достъп, да вървим покрай морето”, добави Мавруда Иванова.

На мястото ще се изгражда вила, за която Регионалната екоинспекция в Бургас е дала положително становище още през 2017 г.

Природозащитници обясняват започналия строеж с липсата на общ устройствен план в община Царево.

„Кметът г-н Лапчев дълги години се оплаква от липсата на ОУП. Не може и една керемида да се случи, но видяхме и миналата година по това време, и тази година как явно частните собственици на тези имоти могат да слагат повече от керемида”, посочи Тома Белев.

Работата по строежа, който се намира само на няколко метра от скалите и морето в събота е била спряна по заповед на кмета на община Царево заради липса на ограждения.

Строежът е проверен и от Регионалната дирекция строителен контрол в Бургас. Оттам обясниха,че са разпоредили проверка от община Царево. Ще бъдат наложени санкции на техническия ръководител и на строителния надзор заради това, че обектът не е обезопасен и няма информационна табела.