Положението е "Пиши К*Р и да бегаме". Ако този език ви смущава, трябва да видите коментарите под една доста тъжна публикация в интернет.

Става дума за един графит с лика на будителите, изрисуван на столичен трафопост, който днес вече е заличен след упорит и доста посредствен труд на часмаци.

А само преди няколко месеца същият този трафопост сияеше от българщина - ликове на революционери, възрожденци, български поети и будители огряваше тази иначе невзрачна конструкция и караше човек дори в забързаното си ежедневие да си припомни кой е.

Е, скъпи Паисий, днес мен ме е срам да се нарека българка, защото някой е поръчал на труженици с валяци и сива боя да заличат твоя лик, този на Левски и този на Ботев. И да ги превърне в една едноцветна сива маса, която да е в тон със сивото ни ежедневие.

Графитът с възрожденците се появи в края на април тази година на един най-обикновен трафопост в столичния кв. "Овча купел". Негов автор е артистът Иван. По професия е зъботехник. В арт средите е познат с прякора Cyborg, а призванието му е да твори. Иначе е най-обикновен човек. И неговата творба зарадва стотици столичани и хиляди потребители в социалните мрежи.

Но всяко хубаво нещо има своя край!

Въпросът е: Защо? На кого пречеше този графит? Кой реши, че възрожденският трафопост ще изглежда много, ама много по-добре в тъмно сиво? Толкова ли ни е хубаво да не ни е хубаво?

Ей тия въпроси си задавам постоянно, защото този графит не е първият, който е бил заличен в столицата - по една или друга причина.

Красивите фасади на сгради не са малко в София, а те несъмнено радват окото и придават един доста приятен облик на иначе скучната градска среда.

Но само преди няколко месеца социалните мрежи отново бяха взривени от подобен абсурд. В края на месец март графитът на световноизвестния художник Тристан Итън беше пребоядисан в розово, а на по-късен етап там се появи лика на Мая Манолова като част от предизборната й кампания.

Тогава доводите бяха що годе приемливи - графитът на Итън бил част от рекламна кампания, договорите изтекли и се наложило да се премахне. Добре, но по-хубаво ли е като е розово?

По-хубав ли ще е трафопостът, когато стане едноцветен, сив и идва като на тепсия за графити-хулиганите, които само това чакат - платно, на което да си вандалстват на воля, да плюят противоположния футболен тим, да рисуват фалоси, свастики и политически лозунги, които са твърде малки и наивни, за да разберат.

А тия възрожденци, които красяха трафопоста, можеше да станат повод за много въпроси у малките: Мамо, кои са тия? Мамо, това Ботев ли е там? Мамо, учихме за Левски в училище, виж, ей там е!

Но сега там е сиво. Него как ще обясним на децата си?

 

#HUBAVOE, но живеем в България! За хулиганите и мрънкането ни