Отровата за гризачи била във високи количества зад леглото на починалия 9-годишен Стефчо от Кардам.

Отровният газ фосфин е предизвикал сърдечен арест у детето, обясниха от Районната прокуратура.

Активното вещество в отровата за гризачи е било в летална концентрация в пъти над нормите, описани в специализираната литература и може да предизвика смърт за по-малко от час.

Районният прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева посочи на пресконференция, че експертизите, изготвени от ВМА в София и съдебния лекар са били напълно еднозначни, което потвърждава основната версия за смъртта на момчето, оповестена вчера от главния прокурор Сотир Цацаров.

Отровата е открита зад леглото в дома на детето - в процепи на стената, замазани с кал. Влажната замазка още повече е провокирала отделянето на отровния газ и е протекла спонтанна реакция. Детето е било изложено на отровния газ около дванадесет часа.

Трагедията в Кардам - очаквана! Търгуват със забранена отрова, институциите - нехаят...

9-годишният Стефчо от село Кардам – починал от отрова за мишки!?

Семейството на Стефчо категорично: Не отрова, а инжекция убила детето!

Малолетното момче почина на 27 октомври, а в болница бяха настанени и две от сестрите му - на 11 и 7 години. Децата вече са изписани от лечебните заведения като предстои и за тях да бъдат назначени съдебно-медицински експертизи, казаха от прокуратурата.

По-рано днес семейството на починалото дете отново категорично заяви, че не смята отровата за мишки като причинител на смъртта. Според дядото и бабата на 9-годишния Стефчо лекарска инжекция довела до трагичния край, а не химикалът.

Междувременно Ясен Гечев от фондация “Четири Лапи” алармира, че в селото активно се търгува със забранени отрови, които се продават “под масата” в аптеки и фирми за растителна защита. Институциите били наясно, но проверки не се правели, тъй като до този момент смъртни случаи имало само с животни, а разследването струвало скъпо.