Облачно време ще преобладава днес с валежи в Западна и Северна България – от сняг, на места в Горнотракийската низина и в източните райони – предимно от дъжд, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) .

От север-северозапад, със слаб в Източна България до умерен вятър, ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижават и привечер и през нощта дъждът в повечето райони ще преминава в сняг, но от Запад валежите ще спират. В Северна България дневните температури ще са почти без дневен ход – около 0 градуса, в Южна ще се понижават и към 14:00 часа ще се доближават 0 градуса.

Над планините ще е облачно, на много места с валежи от сняг, които привечер от Запад ще отслабват и спират. Вятърът ще се ориентира от Изток-Североизток и ще е до умерен и с него температурите ще се понижават; максималната на височина 1 200 метра ще е около 0 градуса, на 2 000 метра – около минус 5 градуса.

 

 

 

Атмосферното налягане ще бъде малко по-високо от средното за месеца и още малко ще се повиши.

По Черноморието ще е облачно с валежи, предимно от дъжд. С умерен вятър от Север-Северозапад температурите ще се понижават и вечерта на места дъждът ще се примесва със сняг. Сутрешните температури ще са по-високи до 4 - 5 градуса, но с нахлуването на студения въздух ще се понижават и към 14:00 часа ще се доближават до 0 градуса. Температурата на морската вода се очаква да достигне около 9 градуса. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

За 9 области от страната е обявен жълт код за сняг и поледици. Това са: Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. Там в планинските части от областите се очакват снеговалежи и снежна покривка до 5 -10 см.

 

 

 

В Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас е обявен жълт код за обилни валежи от дъжд, които привечер и през нощта срещу сряда ще преминат в сняг. Количествата ще достигнат до 20-25 л/кв. м. През нощта срещу сряда ще започне да се задържа и снежна покрива от 5 до 7 см.

Слънцето ще изгрее в 07:52 часа и ще залезе в 16:55 часа. Продължителност на деня 09:03 часа.