Дирекция "Социално подпомагане“ в Пловдив се самосезира вчера, след като стана ясно, че на 6 септември малко момиченце е в тежко състояние в УМБАЛ "Свети Георги", след като е паднало през отворен прозорец, докато родителите му са били пияни. От Отдела за закрила на детето при ДСП увериха пред Glas.bg, че имат готовност да предприемат мярка на закрила спрямо малолетната Дария "при възникване на промяна в семейните обстоятелства във връзка с търсене на наказателна отговорност на родителите".

Разчетено, това означава, че ако родителите бъдат подведени под отговорност за немарливото си отношение към детето и нямат възможност да го гледат, грижите за него ще бъдат поети от социалните работници. Ежедневно те поддържат връзка с лекуващите лекари и се информират за състоянието на детето, което все още е в интензивен сектор. Предстои утре, 12 септември, да се направи изследване със скенер и консултация с невролог.

Припомняме, дакато родителите Румен и Златка си спели сладко опиянени от изпития алкохол, мъж от квартал Смирненски, където стана инцидентът, видя телцето на падналото дете от прозореца, плувнало в кръв, и позвъни на 112. Веднага детето, което е на година и три месеца, е настанено в болница. Дария е с черепно-мозъчна травма и лекари 2 дни се бореха за живота й. Към този момент животът на момиченцето е вън от опасност, а състоянието му е стабилно.

Прокуратурата наблюдава досъдебното производство, което се води по случая. Извършени са процесуално-следствени действия - оглед на местопроизшествието, изготвен е фотоалбум, разпитани са свидетели и родителите на детето. Алкохолните проби на родителите - близо 2 промила на бащата и 1.2 промила на майката, със сигурност ще се разглеждат като утежняващо вината обстоятелство.