Започна гледането на мярката на 31-годишния мъж, който бе задържан заради притежание на сериозно количество дрога, предаде Novini.bg. Мярката се гледа в Софийския градски съд. Обвиняемият запази мълчание пред журналистите, а делото се гледа при закрити врата.

Защитата на Николай настоява за по-лека мярка. Изтъква се, че той има здравословни проблеми и очаква дете. 

Междувременно стана ясно, че от прокуратурата са разпитвали трима свидетели. От държавното обвинение искат Николай да остане в ареста, защото намереното количество наркотик е голямо и това дава основание да се смята, че той може да извърши друго престъпление. Настоява се за най-тежката мярка - задържане по стража.

След като изслуша двете страни, Софийски градски съд наложи най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Мярката може да бъде обжалвана пред Апелативния съд.

Колегите от сектор Наркотици и Седмо районно установихме помещение, което се ползва от заподозрения. Проведохме претърсване и изземване. Това съобщи на извънреден брифинг малко по-рано шефът на СДВР Георги Хаджиев.

„Кокаинът е с различен по вид честота. Цената на 1 кг кокаин е различна в зависимост от качеството. Общата стойност на иззетия вчера кокаин е 10 млн.евро. На улицата може би ще достигне до 81 млн. лв.”, уточни той.

По думите му, откритият кокаин не е предназначен за родния пазар, а за Азия и Западна Европа. „Много малка част от него, около 35-40 кг кокаин, е за разпространение у нас”, добави той и добави: „Оперативно-издирвателните мероприятия продължават”, каза още старши комисар Георги Хаджиев.

„В колата не е открито нищо, което да е от значения за делото. При претърсването на апартамента са открити наркотични вещества в пакети – 327, разположени в различни части от апартамента – в спалнята и кухнята. Количеството е около 322 кг.

Кокаинът не е бил в тайници. В трикрилен гардероб е имало 3 реда пакети. В кухнята наркотикът е бил в скрин, там е имало 79 броя. Все още не е ясно дали задържаният с дрогата е имал съучастници.

Както вече ви съобщихме, във вторник стана ясно, че в колата на млад мъж в "Студентски град" е открит 40 кг чист кокаин. Мъжът зад волана се държал изключително нервно, което направило впечатление на униформените. Шофьорът бил арестуван, а малко по-късно се оказало, че вози в автомобила си рекордните килограми наркотик. 

По-късно в квартала бе проведена нова акция. Екипи на СДВР и ГДБОП нахлули в апартамента в Студентски град, за който имало данни, че се използва и от задържания 31-годишен мъж, хванат вчера с 40 кг кока.

По време на обиските спецченгетата буквално онемели, тъй като от всеки шкаф, чекмедже и гардероб изпадали пакети с кокаин. Равносметката показала, че най-скъпата дрога е над 320 килограма. Стойността й по груби сметки се изчислява на над 11,2 милиона евро.