Искам да съобщя за още един потвърден случай на коронавирус у нас, с което общата бройка на заразените става 458 души. В следващото денонощие най-вероятно ще излязат още положителни проби. Иначе в началото на първите случаи възрастовата граница беше доста ниска, но сега се очаква тази възрастова граница да се повишава. Все пак искам да уточня, че говорим за заболяване с широка възрастова граница, така че всички трябва да спазват правилата. Това заяви в ефира на bTV проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

,,Мога да кажа, че засега Господ ни помага и ние вървим доста добре. По отношение на пика очаквам той да настъпи към края на този месец, след Великден'', прогнозира проф. Кантарджиев и допълни, че имунизирането с БЦЖ ваксина не е гаранция, че няма да се заразим с коронавирус.

,,Съпътстващите заболявания на хората в напреднала възраст са много опасни за тях, ако се инфектират с вируса. Инхалациите впрочем са нещо хубаво, тъй като укрепват лигавицата, предизвикват отхрачване на белодробното дърво. Те са едно добро средство за укрепване на дихателната система'', обясни той и още веднъж напомни да спазваме хигиена на ръцете и да носим маска, тъй като тя в действителност ни предпазва.

,,Симптомите на коронавирус идват постепенно. Първо се започва от горните дихателни пътища, настъпва дразнене на гърлото, кашлица, зачервени очи и накрая е затрудненото дишане, когато не ти стига въздухът'', коментира специалистът по заразни и паразитни болести.

,,При всяка индикация за затруднено дишане, звъниш по телефона, идва линейката и екипът на спешна помощ и отиваш в една от многото болници. И в никакъв случай събиране на хора или ходене по вили. Контактуването с други само когато си излязъл да си купиш хляб, храна и лекарства. Никакви събирания по паркове и градинки за бирички на крак'', предупреди в заключение проф. Кантарджиев.