В редица европейски държави се отчита намаляване на броя на жертвите и заразените.

В Германия за четвърти пореден ден има намаляване на новите случаи, регистрирани за ден. Заразените към днешна дата са общо 95 391, а жертвите са над 1400. Починалите във френски болници през последните 24 часа са 357, което е най-малко жертви за денонощие през последната седмица. Италия – която остава първа по брой на починалите в света, регистрира най-малкия брой смъртни случаи за денонощие за последните над две седмици. Броят на заразените в Испания е спаднал за трети пореден ден.

Новите данни са знак, че задължителната карантина и забраната за събиране на хора на обществени места са помогнали за овладяването на епидемията.

Властите обаче препоръчват хората да не свалят гарда. „Няма нищо по-лошо от полусамоограничението. Това означава, че всички усилия, всички жертви, които правим ще отидат напразно и ще продължим да разпространяваме вируса в региона“, коментира председателят на Голям Париж Валери Пекрис.

Въпреки това, пролетното време изкуши мнозина през почивните дни да излязат по парковете в големите градове, за да се порадват на слънцето. Над главите на хората компютъризиран глас от дрон им напомняше да си стоят вкъщи.