Още по-строги противоепидемични мерки за жителите на кюстендилския квартал "Изток" ще влязат в сила от 22.00 ч. тази вечер. Това реши на свое извънредно заседание Областният кризисен щаб за борба с коронавируса, съобщават от Община Кюстендил.

Със заповед на директора на РЗИ - Кюстендил, влизаща в сила от 22.00 ч. тази вечер и съгласувана с Главния държавен здравен инспектор, се ограничава временно движението на територията на квартала до 30 юни.

Влизането и излизането на автомобили и лица, обслужващи жизненоважни сектори, като водоснабдяване, електроснабдяване, газоснабдяване, снабдяване на хранителни магазини, аптека и лечебни заведения, се допуска само с разрешение на органите на МВР - Кюстендил.

Излизането на квартала вече ще се допуска само за сезонни работници. Работодателите и земеделските производители трябва да осигурят транспорт и представят график за вземане и връщане по списък на хората, наети от тях за сезонна работа.

Вземането на работниците ще се извършва от едно място, определено от органите на МВР. По време на заседанието се е взело решение дейностите по дезинфекция в кв."Изток" да бъдат още по-интензивни, особено при движението от и към квартала на работещите на сезонна работа жители. Територията на квартала ще могат да напускат само лица, които се нуждаят от спешна медицинска помощ, като транспортирането им ще се извършва само от екипи на ЦСМП.

Снабдяването с лекарства на жители на кв."Изток" ще се осъществява само със съдействието на медиатори, без жителите да напускат границите на квартала. Преустановява се приемането и обслужването на жители на квартала в град Кюстендил от Районната картотека за медицинска експертиза към РЗИ - Кюстендил и на Териториалната експертна лекарска комисия /ТЕЛК/ към болницата в града. Преустановява се посещението на кафета и заведения за обществено хранене на територията на кв."Изток".

Членовете на щаба са обсъдили и ситуацията с нарасналия брой хоспитализирани лица в МБАЛ "Д-р Н.Василиев" в Кюстендил и крайно тежкото състояние на двама от тях. Само за изминалите три дни, от петък до неделя, положителните проби за коронавирусна инфекция в област Кюстендил са 40.