Наредба Н-18 се отлага 6 месеца, считано от 31 януари. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Той се срещна с представители на бизнеса този следобед, а срещата им приключи преди минути.

„В тези 6 месеца се договорихме първите три месеца да се използват за изясняване на нормативно ниво на неяснотите, за които колегите твърдят, че съществуват”, каза финансовият министър.

„Призоваваме да не реализираме протеста, който беше насрочен за 12 часа”, призоваха представителите на бизнеса, които бяха на среща в Министерство на финансите.

До последно днес следобед счетоводители и управители на фирми умуваха да да въведат прословутото СУПТО заради редицата неясноти.

„Ние сме представители на малкия и среден бизнес. Това е български бизнес, парите от който остават в България. Не търсим конфронтация с никого, не сме ангажирани политически. За нас обаче е важно да защитим правата си и прехраната на служителите си. Направили сме над 100 предложения за работещи изменения в Наредба Н-18, като почти всички бяха отхвърлени. Задължително е да има правила, но те трябва да са точни, ясни и да не ощетяват българския бизнес“, казва председателят на Българската Асоциация на Заведенията Ричард Алибегов.

Той уточни, че в сегашния вид на Наредбата НАП има достъп дори до ноу-хау-то на фирмите, което е недопустимо. Исканията на бранша ще бъдат внесени отново в деловодствата на Министерство на финансите и Националната агенция по приходите. Организаторите се обръщат за подкрепа към всички представители на малкия и среден бизнес, които са ядрото на българската икономика! Ако исканията им отново не бъдат чути, протести ще бъдат организирани в цялата страна.