Покачването на цените на хранителните и текстилните продукти в Одрин е накарало българските туристи в южната ни съседка да се насочат към Чорлу и Текирдаг. Напоследък се наблюдава пренасочване на български и гръцки туристи от Одрин към други по-големи градове в тракийската част на Турция.

Чорлу отдавна го наричат "Меката на шопинга". И не от сега той той привлича нашенци с многобройните си пазари и търговски центрове. На всичкото отгоре тук почти навсякъде се чува българска реч, така че комуникацията е без проблем. 

Текирдаг е разположен на северния бряг на Мраморно море, на 135 километра западно от Истанбул.

 

„Причината е ясна. След бума на български и гръцки граждани, които идваха в града най-вече в петък, събота и неделя, за да напазаруват евтино и да се насладят на традиционните ни вкуснотии, собствениците на търговските обекти започнаха да хитруват. Постепенно увеличиха цените. Но не разбраха, че по такъв начин си вкарват автогол. И какво се получи? Отблъснаха хилядите наши гости, от България и Гърция, към другите градове в региона“, споделя собственик на магазин за дрехи на одринската чаршия, пише 24rodopi.com.

Сега търговски сдружения в Одрин търсят начин как да върнат отново нашенци в града. Припомняме, че 2 166 483 българи са посетили Одрин през 2019 година с цел пазаруване.