Обновяват базата на столичния градски транспорт с близо 150 нови транспортни средства. Инвестицията е на стойност 261.41 млн. лв, с които ще бъдат закупени 52 електрически автобуса, 30 тролея и 25 трамвая.

Основната цел на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух в столицата. Очаква се с използването на съвременния екологичен градски транспорт количеството фини прахови частици да намалее с 4,81 тона годишно, съобщават от "Труд".

По-голямата част от средствата ще бъдат предоставени по Оперативна програма “Околна среда” 2014-2020, обясниха от ресорното министерство. Трите договора бяха подписани от министъра на околната среда и водите Нено Димов, изпълняващият длъжността кмет на Столична община Ирина Савина и изпълнителните директори на “Столичен електротранспорт“ ЕАД и “Столичен автотранспорт“ ЕАД – Евгений Ганчев и Слав Монов.

Новите трамваи ще бъдат нископодови и ще се движат по вече съществуващите линии 4,5 и 18. За експлоатация на новозакупените тролеи пък се предвижда и реконструкция и модернизация на 3 токоизправителни станции, които са основно звено от системата за електрозахранване на столичния електрически транспорт.

За осигуряване на нормалната експлоатация на новия подвижен състав е предвидено изграждане на нови трансформаторни постове. Ще бъдат изградени и нови електробусни линии, които да заместят съществуващи автобусни маршрути. Електробусите ще използват най-съвременните бързозарядни технологии, базирани на ултракондензатори. За зареждането им ще бъдат изградени 10 зарядни станции, разположени на началните и крайните спирки и в обслужващите депа.

Третият проект предвижда доставка на 52 нови електрически автобуси и специализирано оборудване за тях.
През последната една година столичния градски транспорт. Инвестират се солидни средства в електрически превозни средства, за да се подобри качеството на въздуха в София. Припомняме, че през последните две години нивата на фини прахови частици са значително завишени, а това стана и повод за много скандали. Лошият въздух стана повод и за въвеждането на така наречения “Зелен билет”, който обаче рядко се пуска в продажба.