АНТИТЕЛАТА СРЕЩУ SARS-CoV-2 – НАЧИН НА УПОТРЕБА

15.06.2020, БНТ:

Главният здравен инспектор относно резултатите от масовия скрининг в Пловдив:

"Българското общество в много малък процент се е срещало с вируса. Според това проучване - средно 2%“.

„Ако приемем, че 2% е средният процент, това означава, че 98% от хората в Пловдив са податливи на инфекцията. И ако се срещнат с вируса, ще се случат проблеми, което значи, че всички теории „Дай да го пуснем да се вихри и да направим 70% и така да изчезне" - от епидемиологична гледна точка са една голяма глупост".

25.06.2020, NOVA:

"Главният здравен инспектор относно резултатите от масовия скрининг в Бургаска област:

“Резултатите от мащабното имунологично изследване в Бургаска област, обхванало 2400 души, сочат, че 0.95% от жителите на региона са се срещали с коронавируса”.

Това обяви на брифинг в Бургас главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му, това показва, че „южното ни Черноморие е чисто от коронавирус и туристите могат да се чувстват в безопасност“.

Данните от изследването и изводите, че южното Черноморие не е рискова дестинация, ще бъдат преведени на четири езика и ще се изпратят както на чуждите посланици в България, така и до българските дипломатически мисии зад граница."

ИЗВОД:

При почти сходни резултати (2% и 0.95%) – жителите на Пловдив са податливи на инфекцията и ги очакват проблеми, а жителите на Бургаска област и туристите да се чувстват в безопасност.

Изводът е направен от имунолога доц. д-р Емилияна Конова в социалната мрежа Facebook.

Процент на положителните PCR проби за SARS-CoV-2 от общия брой изследвани проби за деня, към днешна дата - 26.06.2020.

(Забележка: В сутрешните новини в 7.00 ч., bTV обяви, че изследваните PCR проби за денонощието са над 4 000, при положителни 166. Един час по-късно обаче, бройката на изследваните проби беше коригирана до 2 775).