Ново огнище на вируса в страната ни. 17 украинци са изолирани в хотел в Разград за срок от 14 дни след положителни резултати на пробите им за коронавирус, съобщи директорът на РЗИ – Разград д-р Ася Генева. Украинците са наети за работа у нас по газопровода „Балкански поток“.

Преди няколко дни двама мъже от една от бригадите, работещи по газопровода проявили притеснителни симптоми на COVID-19 и след като им били направени тестове, пробите се оказали положителни. Това наложило да бъдат взети проби и на контактните лица, колегите им, с които работят в непосредствена близост. 14 от контактните също се оказали с положителни резултати за коронавирус.

Всички установени били изолирани заедно в хотела, в който са настанени, като сградата е била дезинфекцирана. Храна на заразените чужденци се доставя до вратите им в съдове за еднократна употреба. Работниците са на възраст от 20 до 65 години, никой от тях няма съпътстващи заболявания.

През последните дни в Разградска област беше отбелязан пик на новите случаи заради възникналото гнездо на заболяването в средите на работниците, пише "Монитор". През последните 24 часа има и два случая на местни жители. В момента в инфекциозното отделение на МБАЛ – Разград има настанени 12 пациенти при капацитет 15 болни.