Нови арести се извършват в този час в Басейнова дирекция-Пловдив, научи Glas.bg.

Акцията е на Специализираната прокуратура и е свързана с противодействие на корупцията. Извършват се претърсвания в сградата. В понеделник беше задържана и шефката на дирекцията. 

Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение за безстопанственост на директора на Басейнова дирекция Цветелина Кънева. През 2018 година е установено, че има незаконно добиване на вода в пловдивски завод. Източени са милиони литри вода без да има монтиран водомер. Нито е издадено предписание на собствениците да го узаконят, нито пък държавата го е премахнала. Касае се за 40 подобни случаи в района на Пловдив. Директорът на Басейнова дирекция я грози затвор до 5 години.

“Ако не предприемем действия и не си свършим работата, ще сме съучастници в това престъпление”, коментира окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Той поясни, че са издадени два акта, които са платени. След това не са предприети мерки, за да се преустанови тази практика. Водоизточникът е единственият, от който е черпена вода за производството на завода. Държавата е трябвало да премахне сондажа, но не само не е премахнат, но е оставен, за да се черпи. Щетата възлиза на 60 хиляди лева на година. Тази сума според прокуратурата не е плащана по вина на директора на Басейнова дирекция. Тя е била сигнализирана многократно, че трябва да ликвидира сондажа, но това не се е случило. 200 литра в секунда е черпено от тази сонда. Кубиците са милиони. Екоминистерството е трябвало да бъде уведомено, но не е било за незаконните сондажи в района на Пловдив.