Четири нови положителни проби са регистрирани в Пловдив. Така потвърдените положителни проби са общо 6, предава TrafficNews.bg.

Две от тях са на млад мъж, който се е върнал от Англия, и на лекар от Спешното в частната болница “Пълмед”. Лекарят се е изолирал преди седмица, след като е получил първите симптоми на болестта. Останалите 4 проби са потвърдени днес и са свързани помежду си. 

Случаите не бяха упоменати на днешните брифинги на Националния кризисен щаб, като вероятно те ще бъдат включени в сводката утре.

Бързите тестове, които много хора си правят в частни лаборатории, вероятно ще започнат да вдигат с бързи темпове броя на заразените. 

За да се ограничи разпространението на вируса, е необходимо стриктно спазване на епидемиологичните мерки, които са спуснати от Министерството на здравеопазването. 

За пореден път лекари и институции напомнят на пловдивчани да направят всичко възможно да се изолират, да изолират възрастните си родители, да проведат разговори с децата си, в които да им обяснят сериозността на ситуацията.  От СЗО предупреждават, че голяма част от заболелите са млади хора, а днес ген. Мутафчийски обяви, че средната възраст на заразените в България е 42 години. 

Вчера бяха наложени допълнителни забрани, ограничаващи движението между различните населени места. Те трябва да бъдат стриктно спазвани. 

Само пълната дисциплина и спазването на лична и обществена хигиена могат да забавят разпространението на заразата. 

Припомняме, че в държавите, чиито граждани в началото подцениха ситуацията, сега лекарите избират кого да спасят.

Днес броят на заразените в страната стана 163, от които 3-ма починали и 3-ма оздравели. Новите случаи са 18 от София, като с тях стават 103 случая в столицата. В Бургас - още двама, плюс един от Пещера.

„Средната възраст на починалите е 75 години. Но има 8 със сериозна симптоматика между 20 и 50 години, което означава, че не само възрастните го карат тежко. Никой, никога не е казвал, че този вирус не поразява млади хора. Напротив, смъртността само е по-ниска”, каза Мутафчийски. Той се възмути, че продължава безгрижието по улиците и напомни, че има 600 души, починали в Италия за 24 часа.