100 случая на необичаен възпалителен синдром при деца с вероятен COVID-19 има през последните две седмици в пандемията, пише руският информационен сайт gazeta.ru. Започва с лека треска и обрив, дни по-късно дишането може внезапно да спре.

Среща се предимно при деца на възраст от 2 до 10 години. Това твърди френския лекар Изабел Кон-Пау пред вестник La Figaro. По думите й обикновено заболелите деца с такъв синдром нямат никакви съпътстващи хронични заболявания.

The New York Times отбелязва, че досега нито едно дете не е починало от новия синдром, въпреки че някои от пациентите са били настанени в интензивно отделение и са били интубирани.

Изданието разказва случая с 8-годишния Джейдън Хардовар от Ню Йорк, който на 23 април се оплакал от лека треска. Детето прекарва няколко дни в леглото, а на 29 април, докато гледа анимационни филми, внезапно спира да диша. 15-годишният му брат му оказва първа помощ и благодарение на него Джейдън е спасен преди пристигането на линейката. Три дни детето е на изкуствено дишане в болницата, едва след това се възстановява.

Специалистите вече са нарекли този синдром „многосистемно възпаление в детска възраст“, заяви пред The New York Times Стивън Киърни от катедрата по детска критична медицина в Колумбийския университет. Обявяват симптомите в този случай като много подобни на синдрома на Кавасаки, известен на медиците отдавна, пише "24 часа".

„За първи път е описан в Япония и е доста рядък. По време на практиката си само веднъж видях дете със синдром на Кавасаки“, каза руският имунолог Владимир Болибок пред радио КП. Според него този синдром се изразява във възпаление на големи кръвоносни съдове и започва постепенно. В продължение на няколко дни и дори седмици температурата се задържа, след това се появява обрив и задух, обяснява той. „Възможно е този синдром да е една от проявите на COVID-19. В крайна сметка защо започна сега? Може би вирусът е придобил друга мутация”, предполага Болибок.

Всъщност случаите с новия синдром при деца започват да се появяват месец след скока на COVID-19, твърди Леонард Крилов, ръководител на отделението по педиатрия в Winthrop Hospital в Ню Йорк. По думите му това време е достатъчно, за да може коронавирусът да предизвика имунен отговор при децата. Лекарят смята, че многосистемният възпалителен синдром може да бъде самата реакция на имунната система. И допълва, че при някои пациенти, хоспитализирани с подобни симптоми наистина са открити антитела срещу коронавирус, което означава, че преди това са били болни от COVID-19 безсимптомно.

Лекари във Франция и Великобритания вече съобщават, че някои деца, които идват в болницата с тежък възпалителен синдром, са дали положителен резултат на теста за коронавирус.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок обаче заяви, че няма ясни доказателства за връзка между този синдром и COVID-19.„Да, може да бъде причинен от коронавирусна инфекция. Но ние не сме 100% сигурни, защото някои от децата с този синдром не са имали положителен тест за коронавирус. Така че в момента правим много изследвания", каза Ханкок.

В допълнение към този синдром наскоро започна да се открива синдром на токсичен шок при деца, заяви Райнхард Бернер, професор от Дрезденския университет. Обикновено се причинява от бактерии като стафилококус ауреус и стрептокок, които сериозно увреждат жизненоважни органи - черния дроб, бъбреците, костния мозък и белите дробове. Понякога този синдром може да причини миокардит, тежка форма на сърдечно възпаление. Придружен е и от треска и диария. Според Бернер все още не е ясно дали огнището на тези бактерии сред децата е свързано с коронавирусна инфекция. Според някои това може да е напълно възможно.