Още два случай на заразени с коронавирус има у нас. Това съобщи преди минути генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Единият е в Плевен, другият в Пирогов.

"Идентичен случай с първия починал. Това е 67-годишен мъж, интубиран е с пристигането и е в тежко състояние.", каза генералът. 

По думите му, приемането на всички в болница, само би отслаило здравната система.

"Нужно е да постъпват за лечение в лечебно заведение само тежките случаи", каза той. 

"В пика от епидемията очакванията са в следващите дни да се умножават съобщените нови случаи, но с мерките се надяваме да огложим пика и да намалим броя заразени с коронавирус", допълни шефът на Националния кризисен щаб. 

НА ЖИВО: 185 са вече случаите в България! Има нов заразен в Карлово

В София има 11 новозаразени, 1 случай в Карлово, двама в Бургас и 1 в Стара Загора.  Така случаите на коронавирус в страната вече са 185. Това стана ясно на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб.

"Само интензивното отделение на белодробната болница е под карантина заради позитивни проби на персонала", каза гетн. Мутафчийски. Софиямед и Токуда възстановяват работата си с изключение на клиниките, където са открити позитивните болни.

По думите му пикът на коронавируса у нас ще дойде скоро. Извънредното положение е до 12 април. Ситуацията е динамична. Дали ще се удължи, ще се реши според ситуацията. Още не сме тръгнали, за да кажем кога ще спре. Математическите анализи показват, че се намираме в дъното на изкачването. Пикът ще е най-вероятно 2-3 седмици", подчерта проф. Мутафчийски.

"РЗИ вече е в Карлово и предприема всички предпазни мерки", заяви генералът.