Здравният министър Костадин Анелов обяви, че за момента не се объжда затягане на мерките заради разпространението на коронавируса у нас.

"23 показателя се следят, за да се преценява дали и кога, а и какви мерки ще се взимат, но за момента не обсъждаме такива мерки", настоя той.

Министърът обаче посочи, че Областните кризисни щабове имат възможността да взимат решения, които касаят конкретно населено място в страната.

"Към настоящия момент здравната ни система е готова за евентуален наплив от заболели с коронавирусна инфекция. Трябва да свикнем да живеем с мисълта за наличието на вируса и да си изградим навиците, не може цял живот да живеем с рестрикции", допълни Ангелов, след като днес Националния оперативин щаб възобнови брифингите си, като те ще се провеждат в МЗ и ще бъдат всеки четвъртък от 10 часа.

Той отново посочи, че трябва да се научим да спазваме трите "Д"-та, а те като инстутиции ще изпълняват нужния контрол за спазването им.

Министърт отчете, че за периода от 24-ти до 30-ти септември броят на заболелите у нас се е увеличил с 1550 пациенти, а със 767 са повече излекуваните.

"Общият брой на хоспитализирани лица е скочил със 111, а в интензивни отделения са настанени с 15 човека повече", уточни той.

В световен мащаб потвърдените случаи на коронавирус са 33 млн., а смъртните случаи надминаха вече границата от 1 млн.

Смъртността у нас от коронавирус спада. Първенците в Европа са Малта, Испания Чехия, Унгария. Ние делим 8-то място в ЕС, обяви на свой ред доцент Ангел Кунчев.

По думите му сме на 25-то място в Евросъюза от 31 страни - със заболяваемост от 3,3 на сто хиляди население.

Министър Ангелов пък допълни, че към настоящия момент България е осигурила 8415 болнични легла за пациенти с коронавирус, от които 1108 са за интензивно лечение.

"Потенциален риск е недостатъчният брой на медиците, умората им от началото на пандемията и всекидневното заразяване на медици, което е на нива от около 5,5%“", посочи той.

Общо 1152-ма медицински специалисти са се разболяли от началото на пандемията.

По отношение на учебната година - броят болни деца в детските градини е 12, а учениците с COVID-19 в училищата са 117.

В забавачките заболелите учители са 14 учители, докато в училищата техният брой е 72-ма.

4043 са учениците, поставени са под карантина, а над 500 в забавачките.

"Процентът на заболелите е по-нисък от средния процент на заболеаваемост в страната", отчете министърът и посочи, че мерките, които към този момент се взимат, са достатъчни.

Какво ще ни кажат НОЩ, министърът и генералът? Щабът месеци мълча, сега… ВИДЕО

Ген. Венцислав Мутафчийски пък посочи, че 15% от българите не носят правилно маските си.

"Шансът е носенето на маски, преди да се появи ваксината срещу коронавируса. Тези, които ги носят, поемат много по-малко вирусен товар и изграждат имунитет. Маската трябва да се носи правилно и задължително в затворено помещение" заключи Мутафчийски.