"Това са цените на чаша кафе в центъра на София... А някой скоро ми се оплакваше, че кафе за 12 евро в най-старото кафене в света "Кафе Флориан" (Caffè Florian, което скоро навърши 300 години), на площад Сан Марко във Венеция, му се видяло скъпо!

И понеже на стената на Vesko Eschkenazy се начетох на тъпи коментари от рода "А знаете ли колко струва кафе машината?", та да обясня: Цената на кафето по света се определя не от марката на кафето или машината на която е направено, а предимно от мястото, на което го пиеш! Ако кафенето е пред някоя историческа, културна или архитектурна световна забележителност, то цените са наистина високи, но в случая това не е така, от това кафене се вижда единствено фасадата на бившия "Детмаг" в София!

"Нерде Ямбол, нерде Стамбул"

Така възкликна мъж, публикувал в личния си профил във Facebook снимка, направена от световноизвестния български цигулар Веско Ешкенази, на която черно на бяло се вижда какви цени предлага едно софийско кафене, което всъщност е малък магазин на ул. "Съборна" до входа на Административния съд. Цените са меко казано потресаващи. Което, разбира се, предизвика множество коментари от страна на софиянци, които, както се разбира, бягат като от чумаво далеч от въпросното кафе. И започнаха едни сравнения...

Италия, Пиза кафе 6 евро. Кафето на Витошка 5 лв. Но не е хубаво. Направихме забележка, отговорът беше, то е от пакетче.
Каквото и да значи. Там вече не ходим.

Тъкмо седя на една италианска тераса (в Помпей) и им снимах цените. Без коментар...

Да не би да е птиче мляко, че е на 20 лева?, запита се софиянка.

Златни песъчинки ли има в тези видове кафета!?, пита друг потребител в мрежата.

Да не е онова кафе, дето го акат маймунките!?, продължава следващият.

С настъргани диаманти!, окончателно затваря темата за "уникалността" на предлаганото кафе в столицата.

Дори в Норвегия (страната на висок стандарт) няма такива цени за еспресо! Срам нямат!, заключи софиянка. А междувременно на друга просто й... приседна.

Заключението? Докато има будали, ще има и тарикати.