Осем седмици преди Великден! Днес е Неделя месопустна, църковният празник, който още се нарича Месни заговезни. Празничното богослужение на Месни заговезни припомня истината за безсмъртието на душите и възкресението на мъртвите, а вярващите по традиция подреждат на трапезата си месни ястия.

Името на празника идва от това, че се заговява (пости) с месни ястия. На трапезата днес за последен път преди Възкресение се слагат ястия, приготвени от месо. Яде се кокошка или свинско месо, приготвя се и баница, в която има животинска мазнина. От Месни заговезни започва 40-дневният Великденски пост, през който не може да се консумират храни от животински произход и да се пие алкохол.

По традиция малко преди вечеря на Месни заговезни младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове - варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта. На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза

Седмицата между Месни и Сирни заговезни се нарича Сирница, защото е подготовка за Великия пост. До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява венчаване.

До Великден следват хранителни и духовни пости. В храмовете се четат откъси от Светото писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.

През тази година Великият пост, наричан още Света четиридесетница, започва от 2 март, понеделник, и продължава до 18 април 2020 г.