„Да бъдем добри!“ и „Не сте сами“! И тази седмица ще ви покажем лицето на доброто.Всичко започна от две момичета, които съвсем спонтанно решили да оставят храна на „Орлов мост“ в София за хора, които се нуждаят. Оставят вечер, за да останат анонимни. Само че, екипът ни ги откри. Показахме ви Соня и Цвети. Обещаха да го правят до края на извънредното положение. И го правят. Всяка вечер и не само.  Веднага след като излъчихме нашия репортаж с тях се свързаха много хора от страната и чужбина. Помогнаха с финансови средства и инициативата им продължи втора седмица всяка вечер. В събота те направиха акция и оставиха храна за Великден на повече места в София.

Към тях се присъединиха Фондация "Спаси човек", министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, Кубрат Пулев и Самер Отхман , които собственици на арабски ресторант, дарители от чужбина и много други. На всеки пакет с храна има залепен стикер "Не сте сами", а дарителите получиха  стикер ,,Голямо сърце".

Вижте кои са дарителите и хората, на които те помогнаха.

 

Сега групата във Facebook „Защото сме хора“ вече има хиляди  последователи и желаещи да помагат. „Ние сме тук благодарение а всички хора, които ни подкрепиха, дори ако се видят торбичките те са с много повече продукти, отколкото бяха преди. Всичко, което е закупено днес е с финансово дарение от Банско“, допълва Соня Чакърова.

Йонка Иванова е основател на Фондация “Спаси човека“. Те помагат на 120  възрастни хора от Северна България. А сега тя и съмишлениците ѝ дариха кашони с хранителни продукти и за нуждаещите се в София.

 В инициативата се включиха и шампионът по бокс Кубрат Пулев и приятелят му Самер Отхман. Двамата са собственици на ресторант. От началото на извънредното положение пред ресторанта в Южния парк стои витрина с готвена храна. Всеки нуждаещ се може да си вземе. „Аз не един път съм казвал, че не е толкова важно всеки да напрупа пари, богатства, милиони и да ламтят за власт. Важно е да бъдем хора и да бъдем човечни. Когато обществото го няма, тогава всички ще страдат.Затова трябва да бъдем обединени, да бъдем заедно и да се справяме. Който има да даде на този, който няма. Това което правим не е много, но въпреки това всичко което правим е на добра воля и на любов към хората.Когато обществото го няма, тогава всички ще страдат“, коментира Пулев.

 В събота  - денят преди Великден готвена храна от ресторанта и пакети с козунаци и други хранителни продукти получиха много нуждаещи се столичани. 

 

 

Кои са хората, които оставят нощем храна пред метростанциите в София? ВИДЕО

 

Купища храна за нуждаещи се