Метод, който може да бъде използван за лечение на пациенти с COVID-19 е хипербарната белодробна оксиденация. Това е терапия, която може да се приложи на заразени, при условие, че дишат самостоятелно.

Това заяви първият лекар, въвел използването на барокамера у нас, полковник д-р Петър Ганчев. Единственият проблем е дезинфекцията на апаратурата, уточни специалистът в ефира на Радио Варна, цитирани от Монитор.

„Хипербарната белодробна оксигенация се основава на принципа на допълнителното насищане с кислород в плазмата на кръвта и по този начин организмът получава много по-голямо количество, отколкото при дишането при нормално налягане. Затова ХБО е най-сигурният и надежден начин за преодоляване на кислородния глад“, обяснява още специалистът.

Във Варна има 3 барокамери, а по неофициални данни, броят им в България е 19, твърди д-р  Ганчев. Той уточни обаче, че специалистите по Хипербарна белодробна оксигенация у нас са малко. Затова пък за провеждането на една процедура са необходими само лекар и един оператор.

Процедурата продължава между 40 минути и 1 час, в зависимост от налягането. За нормализирането на дишането са необходими поне 3-4 процедури, твърди още полковник д-р Петър Ганчев. Цената за един сеанс е между 40 и 60 лв.