Кампанията на тазгодишното външно оценяване по български език и литература и математика след 7 клас в Пловдив и областта е успешна, отчетоха от Регионалното управление по образование.

Според експертите резултатите в сравнение с предходните години са по-високи.

Тази година на изпита по БЕЛ от 5619 са се явили 5398 ученици, а по математика от 5616 – 5380.

Средният резултат по български език и литература е 51.50 точки, който спрямо предходните три години е вторият по сила. През учебната 2018/2019-а е бил 52.66.

Резултатите по математика са още по-ниски – 36.70 точки, но пък този резултат е най-добрият за последните четири години.

31 са учениците, заслужили 100 точки по математика. 13 от тях са възпитаници на Математическата гимназия. Петима са пълните отличници по математика в ОУ „Княз Александър I”, 3 – в СУ „Св. Патриарх Евтимий”, по двама в ОУ „Душо Хаджидеков”, ОУ „Алеко Константинов”, ОУ „Екзарх Антим I4, по един в СУ „Васил Левски” в Карлово, ОУ „Васил Петлешков” в с. Ягодово и пловдивските училища ОУ „Васил Петлешков” и СУ „Св. Константин-Кирил Философ”.  По български и литература тази година няма пълни отличници, но пет деца са получили 99 точки – това са ученици от Математическата гимназия и училищата „Княз Александър I”, „Св. Константин Кирил Философ”, Алеко Константинов и „Черноризец Храбър”.

37 са явилите се на матура, които са получили 0 точки по БЕЛ, 14 – по математика. Нула точки по двата предмета имат 13 ученици.

В класацията по училища с най-висок успех на първо място е Математическата гимназия, на второ – СУ „Св. Патриарх Евтимий” и на трето ОУ „Душо Хаджидеков”.

На дъното на класацията е ОУ „Пенчо Славейков” с 11.18 точки средно по математика и 6.45 точки по БЕЛ. С ниски резултати са и ОУ „Никола Вапцаров” в Асеновград и ОУ „Панайот Волов” в Пловдив.

Има известно разминаване на окончателните данни за резултатите от малките матури, тъй като предварително бе изнесена статистика, която съдържа само точен брой точки, т.е. резултати като 99,5 точки там са приравнени на 100.

ЕТО ТОП 10 НА ПЛОВДИВСКИТЕ УЧИЛИЩА СПОРЕД МАЛКИТЕ МАТУРИ:

1. Математическа гимназия „Кирил Попов”
2. СУ „Св. Патриарх Евтимий”
3. ОУ „Душо Хаджидеков”
4. ОУ „Алеко Константинов”
5. ЧОУ „Бъдеще”
6. ОУ „Екзарх Антим I”
7. ЧСУ „Дружба”
8. ОУ „Княз Александър I”
9. СУ „Черноризец Храбър”
10. ЧОУ „Слънчев ден” – с. Марково