Не подкрепяме категорично новите изисквания. Надявам се и президентът Румен Радев, който ще води българската делегация, да защити правителствената позиция в Катовице. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред протестиращите миньори и енергетици. 

Българското правителство категорично не подкрепя увеличаването на цените на въглеродните емисии, които трябва да плащат нашите електроцентрали. Очакваме адекватна позиция от президента, посочи енергийният министър. Държавният глава ще води българската делегация на 24-та Конференция по изменение на климата, която ще се състои от 2 до 14 декември.

„Дерогациите, за които кандидатстваха въглищните централи, са на финалната права“, обясни тя. „Дерогацията на ТЕЦ „Марица Изток“ 2 е в най-напреднала фаза. Надяваме се да стане факт до средата на декември“, допълни Теменужка Петкова. „Колегите трябва да бъдат спокойни. Правителството стои зад българския въгледобив. Продължаваме заедно напред“, заяви енергийният министър.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви: „Благодарим за тази позиция. Ще имаме среща с президента. Много ни се иска този път наистина да сме отбор“. „Този път наистина имаме нужда да бъдем един отбор. Сигурна съм, че ще бъде така“, каза още Теменужка Петкова.