ДФ "Земеделие" е превел близо 1,54 млн. лв. /1 539 078 лв./ по двете схеми "Училищен плод" и "Училищно мляко" за учебната 2019/2020, съобщиха от Фонда.

Близо 1,3 млн. лв. /1 282 938 лв./ от тях са за реализирани доставки на мляко и млечни продукти, на пресни плодове и зеленчуци в училищата и детските градини. Останалите средства, в размер на 256 140 лв., са за възстановяване на Данък добавена стойност /ДДС/ на одобрени фирми - изпълнители, уточняват от Фонд "Земеделие".

Изплатената помощ по схема "Училищен плод" е 482 402 лв., а възстановеното ДДС по нея е 96 481 лв. По схемата "Училищно мляко" са преведени 800 535 лв. и още 159 660 лв. за покриване на ДДС. Доставките в учебните заведения и по двете направления са започнали през октомври тази година.

В ДФЗ е създадена организация в максимално кратки срокове да се обработят подадените от бенефициентите заявки за плащане. Първите от тях, постъпили във фонда през декември, вече са разплатени. Планирано е до края на януари да бъдат възстановени и разходите на всички одобрени кандидати, които са отчели доставките за първите два периода на учебната 2019/2020 г, разказват още от Фонд "Земеделие", цитирани от "24 часа".

Качеството и грамажът на доставяните продукти се проверяват от ДФ "Земеделие" и от Българската агенция по безопасност на храните. Прилагането на схемите се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет.

Училищните схеми за предоставяне на пресни плодове и зеленчуци, както и на млечни продукти, обхващат децата от първа до подготвителна група в държавните, общинските и частните детски градини, както и децата от подготвителната група и учениците от 1-ви до 4-ти клас в държавните, общинските и частните училища, допълват от Фонд "Земеделие".