510 катастрофи с пострадали са станали от началото на годината до 15 септември в Пловдивския регион. 25 са загинали, а 650 са ранени, между които и 55 деца.

Това съобщи инспектор Ботьо Гиргинов от КАТ, който днес участва в открит урок по безопасност на движението в ОУ "Д-р Петър Берон" по повод на 16 септември - Европейски ден без загинали на пътя.

Инсп. Гиргинов уточни, че 11 от пострадалите деца са карали велосипеди и мотопеди, 27 са се возили в автомобили, а 17 са били пешеходци.

Областният управител Дани Каназирева обяви, че са пратени писма до общините Пловдив, Асеновград и Първомай, с които им се обръща внимание за подобряване на пътни маркировки, поставяне на пешеходни светофари и осветяване на зебри, съобщи 24 часа.

"Всички сигнали, които сме получили от пловдивчани, ги препратихме на зам.-кмета по транспорта Тодор Чонов за разглеждане и вземане на отношение", добави Каназирева.

По думите й в областната управа са получили запитвания от граждани кога ще се постави пешеходен светофар на кръстовището до ОУ "Паисий Хилендарски", както и искания за повдигане на зебри.

След открития урок учениците пуснаха в небето 400 балона с хелий, сплетени под формата на цифрата нула, с пожеланието всеки ден да е без жертви на пътя.