"Впечатлен съм от организацията в областта и общините. Всичко служби работят в изключително добър синхрон. Заболелите медици в ЦСМП-Пазарджик вече са 11". Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в Пазарджик.

Министърът се срещна с областния управител на Пазарджик Стефан Мирев, зам.-директора на регионалната здравна инспекция д-р Хюля Шериф, с директора на областната болница в града д-р Красимир Темнилов, представители на местната власт и медицински служители от центъра за спешна помощ и многопрофилната болница.

"Натискът който получаваме върху здравната система се дължи на елементарни действия от наша страна. Това са противоепидемичните мерки, които не изискват велики усилия. Тази наша отговорност е много голяма", каза проф. Ангелов.

В началото на епидемията трябваше да доставяме апаратура, но не можем да доставяме хората. Апелът ми е да се спазват противоепидемичните мерки, тъй като натискът  върху здравната система е голям", заяви здравният министър.

По отношение на необходимия ресурс за допълнителни възнаграждения на медиците, които досега не са включвани в диапазона на помощта, министърът заяви, че са необходими 40 млн. лева, за да се даде по 1000 лева на човек до края на годината. Направени са постъпки пред Министерския съвет и социалното министерство за преразпределяне от различни европейски фондове, за да се осигури подобен бюджет.

Той отново подчерта, че не се налагат въвеждането на нови противоепидемични мерки, но липсата на дисциплина и неизползването на дезинфектанти също е предпоставка за разпространяването на вируса.

Очаквайте подробности!