Току що подписах заповед, с която отменям точка 9 от моята заповед до постигане на консенсус в нашето общество. Това съобщи преди минути здравният министър Кирил Ананиев. 

По този начин той отмени разпоредбата за задължително носене на маски на обществени места и налагане на санкции на гражданите, които са без маски. 

Вместо това българската държава ще закупи 1 милион предпазни маски, които ще раздаде чрез Министерство на труда и социалната политика на социалнослабите хора и тези, които нямат възможност да си закупят такива маски. 

"Използването на маските дава възможност за отдалечаване на онези мерки, които ще ограничат гражданските права на българското население", заяви още Ананиев.  

Намаляват размера на глобите от 5 бона за разходка в парка

Той призова хората все пак да използват маски ежедневно.

"Новата заповед ще бъде препоръчителна. Целта е да убеждаваме хората, че те са полезни, а не да ги принуждаваме да ги носят", поясни министърът на МВР Младен Маринов. 

"Ще търсим маски на цени, близки до тези на нашите производители. Правим анализ на световния и европейски пазар и търсим най-ниските цени, както правим и при поръчките на лекарства", заяви министър Кирил Ананиев.

„В тази ситуация, естествено, ще има и опити за спекулации”, допълни вътрешният министър Младен Маринов.

Здравният министър увери, че всички маски, които се осигуряват, се разпределят веднага, първо – между хората, които са на първа линия в борбата с коронавируса. "В момента очакваме поредната пратка от Китай", каза още Ананиев.

Той благодари на българите за това, че стават все по-дисциплинирани в името на общата цел - опазването на здравето ни.

Министър Маринов заяви, че глобата за определени нарушения на мерките ще бъде намалена и вече няма да е 5000 лева. За нарушителите на карантината обаче санкцията остава в същия размер.

СЗО ясно: Хората да не носят маски, ако не са болни