В области без потвърдени случай без коронавирус - учебните занятия се провеждат при засилени хигиенни мерки. Това каза шефът на националния щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски в Министерски съвет.

"В първият учебен час да се провежда лекция по хигиена. Учениците, децата и персоналът с грипоподобна симптоматика незабавно да се консултират с личен лекар, необходима е повишена бдителност", каза още той.

"Трябва да се извършва дезинфекция поне по три пъти на ден, да се проветрява редовно", добави още ген. Мутафчийски.

До 250 души да се ограничи публиката за всички мероприятия, каза още той и допълни, че дава възможност местните власти да предприемат по-строги или по-леки мерки.

В кината дезинфекция между всяка прожекция, в театрите между всяка постановка. Настаняването да става през една седалка.

"За областите с потвърдени случай на коронавирус - при констатиране на коронавирус в учебно заведение, трябва да се преустановят занятия за 14 дни", допълни ген. Мутафчийски.

По думите му решаваща роля на прилагането на мерките е министерството на здравеопазването, чрез регионалните здравни инспекции. "Мерките не са нещо екзотично, не откриваме топлата вода - това са противоепидемологични мерки. Няма правилни решения или препоръки,  въпрос на търсене".

„Най-лошият сценарий е 60-80% от населението на Европа е да бъде заразено, не убито. Затова трябва да предпазим нашите баби, дядовци и хора от рисковите групи“, коментира още Мутафчийски.

 

Очаквайте одробности!