В момента президентът Румен Радев прави изявление към българския народ. Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обяви, че е изпратено писмо до президента Румен Радев с предложение да упражни частично вето в приетия на второ четене в петък Закон за мерките и действията по време на извънредното положение.

Конкретно става въпрос за фиксираните цени на всички стоки в периода на извънредното положение, които бяха заложени в закона като част от мерките за борбата със спекулата. Вчера и големите търговски вериги също призоваха президента да отмени тавана на цените.

"Ще наложа вето на част от закона и ще го върна за преразглеждане. Кредитът на доверие трябва да се използва рационално", заяви президентът Румен Радев. 

"Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензура във времена на пандемия и необходимостта на алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислене. Според приетия закон, това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение", каза още той.

"Скъпи сънародници, в момента в света и в България протичат редица трусове. Икономическата и социалната криза са породени от мерките в борба срещу пандемията. Тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда от подкрепа. Нуждите на българина са неотложни", допълни Радев. 

"Гладът ще надделее над страха и последствията ще бъдат разрушителни, затова правителството следва неотложно да разгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите", заяви президентът. 

Гледайте НА ЖИВО

Очаквайте подробности!