Извънреден брифинг се провежда в Министерски съвет. Това се случва след като днес беше отчетен рекорден брой новозаразени за денонощие в страната - 240 души. 5 са новите жертви на болестта. Обшият прой регистрирани случаи на COVID-19 от началото на пандемията е 6342, като от тях 2917 са активни.

Отпаднаха доста мерки и имахме желание да върнем българите към нормалния начин на живот и да свикнем с това, че трябва да живеем с наличие на К-19, но разбира се при спазване на всички мерки - дисциплина, дистанция, дезинфекция и контрол. Гласувахме доверие на гражданите, както и на обществените и частни институции и контрол, провеждащи мероприятия и дейности", каза той.

"За жалост анализът, който направихме за последните 10 дни, показват, че броят на носителите на коронавирус се увеличава и премина критичната точка от 200 души. Както обещах, стигнем ли до това ниво на заразяване, ще трябва да възстановим някои от използваните мерки до този момент", уточни Ананиев.

"Ето защо предложихме на Борисов и той прие да възстановим част от мерките, които се дискутират много сериозно в българското общество. Имаме подкрепата на хората. Днес подписах заповедта", заяви Ананиев. 

Заповедта за противоепидемични мерки влиза от 00:00 ч. утре, 10 юли се променя съответно:

- Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия на открито и закрито ще се провеждат без публика.

- Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове и нощни заведения за развлечения на закрито. Посещенията в тези заведения на открито се допуска при заетост на 50 % от капацитета им и физическа дистанция от метър и половина.

- Забраняват се групови празненства с присъствие над 30 души на открито и закрито като сватби, балове, кръщенета и др., като се организира дистанция от 1.5 м. 

Очаквайте подробности!

Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество

Последни данни за новозаразените в Пловдивско

Връщат част от строгите мерки срещу COVID-19!