Броят на заразените с COVID-19 у нас вече е 201. Това съобщи шефът на Кризисния щаб за борба с коронавирус у нас ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг във ВМА. Сред новите случаи е един от Дупница и двама - семейство от Пазарджик, в Добрич още един контактен и в София седем деца. 

Нови два потвърдени случая на COVID 19 в Пазарджишка област. Двамата пациенти са настани в Инфенкциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик, съобщиха и от лечебното заведение.

Пробите, които са изпратени в Националната референтна лаборатория са положителни. Пациентите са семейство от град Пещера. Мъжът е на 77 години, а съпругата му на 72 години.

Те са били на лечение във вътрешно отделение на болницата в Пещера. Двамата са били контактни с другата 72-годишна жена, която е изолирана в Инфекцизно отделение на МБАЛ-Пазарджик на 21 март, но също е била пациент на вътрешно отделение в МБАЛ "Проф. Димитър Ранев".

"Във връзка с увеличаването на случаите и изчерпване на капацитета на ВМА и "Пирогов" щабът ще направи предложение да се издаде заповед всяка една болница в срок от 3 дни да представи обособени отделения, които да работят с коронавирус", допълни ген. Мутафчийски. 

"Държавите, които отправиха вербални послания да не се връщат сънародниците им, се броят на едната ми ръка. Мисля, че това са само Сърбия и Турция", каза още той и допълни, че през цялото време има обмен на информация между експертите. 

"Карантината е времето за провеждане на нормална дезинфекция за отделяне на пациента и персонала, които са контактували с него. Ще поискаме министърът да издаде заповед за обособени отделения, защото случаите се увеличават", заяви ген. Мутафчийски. 

Общинската съветничка с коронавирус съобщи състоянието си

"В тоалетните коронавирусът остава. Това е абсолютно доказано. Но никой никога не е забранявал тоалетните да се ползват в бензиностанциите", обяви генералът.

Припомняме, преди дни от Българската петролна и газова асоциация във връзка със ситуацията с коронавируса у нас съ общиха, че "Свободният достъп до тоалетните на бензиностанциите ще бъде прекратен по преценка на всеки от операторите". Вследствие на което много бензиностанции затвориха тоалетните си за посетители.

Край! На бензиностанциите само зареждате! Без ползване на тоалетна!

 

Ген. Мутафчийски каза, че Щабът ще предложи на здравния министър Кирил Ананиев да издаде заповед всяка една болница в срок от 3 дни да представи обособени отделения, които да работят с пациенти с коронавирус.

"Няма връзка с инфекцията", отговори Мутафчийски на репортерски въпрос за ситуацията със снеговалежа в страната.

36 са хоспитализираните пациенти до момента. Ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че все още не е насрочена среща на кризисния щаб със Светия синод. "Може би ще помолим Томислав Дончев или друг вицепремиер да направи тази среща", заяви ръководителят на Националния оперативен щаб.

Очаквайте подробности!

Ето актуалните данни за заразата в реално време: