Закона за хазарта с вносител Валери Симеонов и група народни представители мина на първо четене. Гласуваха 186 народни представители, от които „за“ –116, „Против“ 2, а 68 с „Въздържаха се“.

Припомняме, че Комисията по бюджет и финанси подкрепи на първо четене промените в Закона за хазарта, предвиждащи държавен монопол върху лотарийните игри, които да могат да се организират единствено от Българския спортен тотализатор, предаде БГНЕС.

Предложението предвижда още лотарийни талони да се продават единствено в лицензирани от Комисията по хазарта обекти, които обаче не трябва да се намират на разстояние по-близо от 300 метра от училища и университети.

Собствениците на частни лотарийни игри излязоха с позиция, в която се посочва, че са изплатили всички дължими по закона данъци и такси и спазват буквата на закона такъв, какъвто той е. В официална позиция, подписана от "Нове Холдинг", Intralot SA, "Национална лотария" АД, "Евробет" и БАРХИ, заявяват, че противоконституционно отнемане на действащ лиценз носи своите правни последствия и потенциални финансови обезщетения в размер на милиард.