Задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца мина на първо четене в парламента днес. Крайният срок за въвеждането му е учебната 2023/2024 година.

За гласуваха 105 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС, 52-а народни представители от БСП и "Воля" се въздържаха, а четирима бяха против.

В момента предучилищното образование е задължително за 5- и 6-годишните деца, а на градина ходят 78 процента от 4-годишните. Мотив на управляващите за намаляване на възрастта на задължителното образование е необходимостта да се обхванат всички деца от различните етнически групи, както и да се ускори езиковото и когнитивното им развитие. В същото време родителите ще могат да бъдат активни на пазара на труда.

Обучението - в градини и с игри

Според приетите днес законови промени задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца ще се осъществява само в детските градини, а обучението ще е както досега - предимно чрез игри. Общините ще имат три години да осигурят места в градините за всички деца, тъй като в големите градове има недостиг на места.

Социалистите, които бяха основни критици на мярката, прогнозираха напрежение между родители и директори на градини, тъй като вероятно ще се наложи в групите да има повече от 30 деца, което и сега е повод за спорове.

БСП, ДПС и "Обединени патриоти" настояха детските градини да са безплатни за всички деца. В момента в бюджета са отделени средства за подпомагане на социално слабите семейства при плащане таксите на 4-годишните деца. От ДПС поискаха в градините да се учи майчин език.

Зелена светлина за електронното обучение

На първо четене парламентът разреши електронното дистанционно обучение при грипни епидемии, непредвидени обстоятелства, в иновативните училища с ограничение до 20 на сто от часовете, както и за ученици със здравословни проблеми, които налагат продължително отсъствие.

Според депутата от БСП проф. Иво Христов пътят към ада е постлан с електронното обучение, тъй като то ще произведе биороботи. По-късно председателят на ресорната комисия в парламента Милена Дамянова от ГЕРБ каза, че не трябва да се говорят лъжи по отношение на електронното обучение. В отговор Стоян Мирчев от БСП каза, че ГЕРБ иска образованието на българските деца да бъде равно на образованието на "спящия човек с банкнотите от 500 евро на шкафчето".

Според приетите текстове приходите на училищните настоятелства от имущество ще трябва да бъдат използвани за подкрепа на съответната образователна институция.