Тротинетките ще се третират като велосипедите, обяви Малина Крумова, председател на Държавната агенция "Безопасност на движение по пътищата".

Тя обясни, че тротинетките ще могат да се движат по велоалеите, а и в зоните с ограничено движение, но до 50 км/ч.

По думите й в случаите на нарушения се предвиждат санкции както при велосипедите, като актове могат да се издават и по ЕГН, не е задължително човекът да има книжка.

"Изискването е тротинетките да се движат най-вдясно на пътното платно", поясни тя пред bTV.

Крумова отбеляза, че лицата от 14 до 16 години ще могат да използват тротинетките само по велоалеите, а лицата над 16 години ще могат да се движат и по пътищата с ограничение до 50 км/ч.

По отношение на това какво е задължителното облекло при карането на тротинетка, Малина Крумова заяви, че трябва да има светлоотразителни елементи върху облеклото и раницата. Каската на този етап е задължителна.

На въпрос трябва ли да бъдат регистрирани тротинетките, тя отвърна, че на този етап това се смята за административна тежест и не се изисква.

Не така смятат обаче от КАТ, които даже стартираха акция с глоби за тези, които карат тротинетки из София.

След като Столичната община реализира проекта си "Зелена София", похарчи пари и предостави на столичани електрически тротинетки, с които да се придвижва по пътищата, от КАТ-София заявиха, че това е незаконно. Иначе казано - липса на каквато и да била съгласуваност между институциите.

Според "Пътна полиция" движението на двуколесните превозни средства по пътното платно противоречи на Закона за движение по пътищата.

Стои сега въпросът: Ще бъдат ли глобявани собствениците на е-тротинетки? Отговор - няма!