Под 1% от пловдивчани, които преминават по най-дългата пешеходната улица в Европа, са с маски. Струпване на Главната е очевидно, но хората с предпазни средства се броят на пръсти.

Малък процент са с маски, които ги носят като лигавник, а други ги използват като аксесоар на ръкавите. 

В заповедта на здравния министър е посочено, че се въвежда противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места. В това число влизат пазарите, спирките, площадите и пешеходните зони на населените места.

На този фон в съботния ден се появи официална информация, че в понеделник областният кризисен щаб в града ще обмисли въвеждането на нови локални мерки. 

„В понеделник свиквам Медицинския щаб, час по-късно събирам директорите на всички болници, а в 13 часа ще се срещна с представителите на държавните институции и с кмета на Пловдив Здравко Димитров, за да преценим ситуацията и да се обсъдят допълни противоепидемични мерки на територията на областта, съобщи областният управител Дани Каназирева.

За последното денонощие на територията на Пловдивска област има 147 новодиагностицирани случаи на COVID-19. Регистрирани в Националната информационна система са общо 3280. Под карантина са 1988 лица. На домашно лечение са 1085 лица.

По данни на РЗИ през изтеклото денонощие има 6 новодиагностицирани медицински лица :

1 лекар, 2 мед.сестри и 2 санитарки от болничната помощ и 1 общопрактикуващ лекар. Извършва се епидемиологично проучване.
Хоспитализирани случаи от Пловдивска област, въведени в Националната информационна система с днешна дата са 202, от тях 9 пациенти са на интензивно лечение.

Няма починали пациенти през изминалите 24 часа. Излекуваните са 82-ма. През денонощието 3 жени са приети в болница на лечение, като едната е в тежко състояние. Пациентките съответно са от общините Калояново, Пловдив и Родопи.

Отново най-много са новорегистрираните случаи в Пловдив – 95, следват Асеновград – 17, Родопи – 8, Раковски – 7, Куклен – 5, Марица и Стамболийски по 3, Садово, Съединение и Хисаря по 2 и Първомай, Калояново и Карлово по 1. Случаите се проучват и се вземат съответните противоепидемични мерки.

От здравното министерство припомнят, че при струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.).

Изключения са клиентите в местата за хранене и в питейните заведения; спортуващите на открито и закрито; участниците в конгресно-конферентни мероприятия и др. подобни по време на изказванията си; водещите и гостите в телевизионни предавания. Изключения са и децата до 6-годишна възраст.

Обществени са местата, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване.

Ето я заповедта за новите ограничения, влизащи в сила от утре

Безпоспорно Главната улица на Пловдив в хубаво време е едно от тези места.

Както е известно, тя е най-дългата пешеходна улица в света. Главната улица е дълга близо 2 километра - точно 1750 метра. 

Сега Главната е с 250 метра по-дълга от втората улица в класацията, която се намира в Дания. Изключително дълга е и пешеходната зона в норвежката столица Осло, но там движението на пешеходци е прекъснато от улиците с автомобилен трафик и се налага те да изчакват да преминат с помощта на светофари.

Шестима медици са заразени в Пловдивско! Обсъждат по-строги мерки!