Младите шофьори зад волана - широко дискутирана и често противоречива тема. Едни твърдят, че виновни за смъртта на пътя са именно неопитните водачи.

Други пък са на точно обратното мнение - хора с по-дълъг стаж и твърде голяма увереност са основен причинител на катастрофи.

Истината е някъде по средата. Редица експерти твърдят, че младите шофьори стават опасни след 2-3 години зад волана. Те започват да си вярват твърде много, придобиват мнима увереност и така започват да нарушават правилата и да карат с невнимание.

За съжаление статистиката показва, че новобранците на пътя са изложени на най-голям риск от инциденти. Затова ето и няколко съвета за младшите шофьори!

Не само КАТ могат да ни спрат на пътя! Кой има право още да ни проверява?

В помощ на шофьорите: Всичко за е-фишовете! Можем ли да обжалваме?

1. Винаги слагайте предпазния колан и изисквайте това от пътниците, с които пътувате.

2. Избягвайте високите скорости, поне докато добиете повече увереност като шофьор. Излишно е да се напомня, че причина №1 за катастрофите в България ( а също и по света) е именно превишената скорост, по която много млади хора се увличат.

3. Спазвайте нужната дистанция. Никога не карайте твърде близо до друго превозно средство. Ако карате с 50 км/ч, добре е да установите около 14-15 метра разстояние преди да натиснете спирачките.

4. Скоростта на каране трябва да бъде съобразена с климатичните условия. Преди пътуване, винаги се интересувайте каква е прогнозата за времето. Ако навън има мъгла, вали дъжд или сняг и по пътищата има заледявания, за по-голяма сигурност карайте със скорост под позволената.

5. Когато карате, гледайте само пътя. Всичко, друго, което отвлича вниманието на шофьора, трябва да бъде надалече. Абсолютно забранено е чатенето, гледане на известия, четене на имейли и т.н. докато шофирате. Може да държите телефона си наблизо, но не бива да реагирате на всяко призвъняване.

6. Подгответе се преди да подкарате автомобила. Нагласете огледалата и седалката по възможно най-удобния за вас начин.

7. Избягвайте да карате след залез слънце. Като шофьор с малък опит, не е препоръчително да карате късно вечер, още по-малко през нощта. Дори водачите с дълъг стаж се въздържат да карат вечер. Тъмнината отправя различни предизвикателства пред шофьорите. Опитът на фирма за пътна помощ ни е научил, че след залез слънце на пътя дебнат повече опасности и вероятността от инцидент рязко се повишава.

8. Първо мислете за своята безопасност, а след това за пътниците. Не ви насърчаваме да бъдете егоисти, а да бъдете максимално предпазливи. Водачът трябва да бъде отговорен към себе си. Неговата сигурност определя сигурността на пътниците.