"Целта ни е децата да прекарат максимално в училище. В предходни години сме имали по 1-2 седмици грипни ваканции, сега ще се превключва дистанционно. Няма планирано затваряне на училищата от октомври, категорично", заяви образователният министър Красимир Вълчев пред Нова тв.

"Нямаме представа каква ще е ситуацията, но се надяваме да не се влоши", заяви министърът.

Той увери, че има достатъчно учители, които могат да заместват колегите си при необходимост.

Вълчев коментира и носенето на маски. „Всички държави имат малко или много задължения за носене, ние сме избрали възможно най-либералния режим. Ако се откажем изцяло от маските, ще минем на варианта да затваряме цели училища“, обясни министърът.

Той припомни, че препоръката е децата да прекарват колкото се може повече време навън: „Говорим за няколко минути носене на маска, под 10% от цялото време в училище, и не толкова утежняващо. Важното е, че в стаята няма да се изисква носене на маска“.

"Ако дете дойде без маска в училище, първо ще му дадат маска, училищата не са санкциониращи институции, целта е децата да научат някои правила, като миене на ръцете. Разчитаме на подкрепата от родителите, но съзнаваме, че в някои случаи няма да бъде получена", каза министър Вълчев.

Накрая той обясни, че математиката и географията са били любимите му предмети в училище.

По-рано днес и главният държавен здравен инспектор увери, че към момента няма причина държавата да затваря училищата.

Доц. Кунчев каза подготвят ли се отново КПП-та из България!

Училище може да бъде затворено при 10 на сто положителни проби със заразени с коронавирус, посочи доц. Ангел Кунчев, като се позова на документ подписан от Центърът за заразни и паразитни болести.

"Заболеваемостта у нас е такава, че това не се налага. На Балканите, заедно със Сърбия, сме с най-ниска заболеваемост. В Европа не съм проверявал, но бяхме на 19 място, мисля, че паднахме още надолу, защото започна втора вълна в някои страни", обясни той.

На школо в пандемия: 59 хил. първолаци, общо 700 хил. ученици. Какво предстои?