Председателката на комисията по образование към НС Милена Дамянова изрази подкрепата си към по-строгите мерки срещу коронавируса, които предложи вчера здравният министър на извънреден брифинг.

"Строгите мерки не са по желание, не са нарушение на права, не са повод за мрънкане, не са повод да се разделим на един срещу друг, не са повод да спорим дали децата ще бъдат повече или по-малко образовани/ще бъдат образовани!/; не са повод да палим светлини за медиците и да си правим селфита, не са повод да ругаем държавата и да нарушаваме всички правила! Не са повод да се държим така, сякаш всичко около нас не ни засяга", написа Дамянова във фейсбук.

 Според нея новите мерки не само ще спасят човешки животи, но и икономиката на страната. Тя посочи и положителни статистически резултати на западноевропейски страни, които от седмици са със строги мерки и са успели да сведат чилата на новозаразените до драстично по-ниски нива.

"Разбирам, че хейтърството вече ни е национален спорт, а мрънкането – забавление. Но днес не става дума за остроумия, мърморене и хейт. Не става дума и за паника, страх, отричане, подценяване. Не става дума за професионализма на един и отговорността на друг. Става дума за нас! За всички нас като общество, като нация, като хора, като отделен човек.", пише още Дамянова и добавя:

"Не можем да превръщаме във фейсбук трагедия всяко съобщение за „зелен коридор“, за ред в болниците, за помощ в ДКЦ-тата, за по-малко социални контакти, за повече подкрепа за дистанционното обучение или работа.

И в същото време да казваме как в другите държави са се справили добре. Справят се. Факт: най-забележими са резултатите от карантинните мерки в Белгия (3,2 хиляди на ден срещу максималните през есента 23,9 хиляди), Холандия (5,4 хиляди срещу 11,1 хиляди), Полша (18,5 хиляди срещу 28 хиляди), Франция (13,2 хиляди срещу 88,8 хиляди) и Чехия (1,5 хиляди срещу 15,7 хиляди).

Можем честно да приемем ситуацията в момента. И честно да си кажем, че ако наложим своята дисциплина, ще успеем. Без да се плашим, без страх, без противопоставяне, без паника."