Състоянието на двамата нови заболели от COVID-19 в Пловдив към момента не е притеснително. Това стана ясно от пресконференция с участието на директора на РЗИ д-р Ваня Манчева и областния управител Дани Каназирева.

Първият пациент на 35 години се наблюдава от известно време, тъй като е със симптоми, а пробата се е потвърдила. Той е бил достатъчно съвестен и сам се е изолрал още при първите симптоми. След като почувствал задух е настанен е в Инфекциозна болница. Състоянието му е средно-тежко и се лекува с хлорохин, съобщи директорът на РЗИ Танчева-Манчева.

Вторият пациент е 59-годишна превързочна сестра към Неврохирургията на УМБАЛ „Св. Георги”. 

Клиниката ще бъде спряна за дизенфекция и почистване. Направени са предписания за карантина на лекарите и пациентите, ще се вземат проби. Служителите са под карантина, като ще бъдат тествани за вируса - те са около 20 души.

Болната сестра е била контактна с много хора. Жената е с придружаващо системно заболяване, почувствала се е зле в неделя вечер и сама е останала вкъщи. Тя е на домашно лечение в момента и е в от леко към средно-тежко състояние с температура и грипоподобни симптоми.

В момента се очакват само пробите на едномесечното бебе. Няма други изпратени проби.

Очаквайте подробности!