Масови проверки за носенето на маски на закрито правят властите в Пловдив.

Те се извършват от здравни инспектори и полицаи.

За последните 10 дни са проверени 550 автобуса и са констатирани 70 нарушения.

Глобите са по 300 лева.

„Следим дали се спазват противоепидемичните мерки – носене на маски, осигуряване и извършване на дезинфекция. Когато констатираме нарушител, му съставяме акт за административно нарушение”, каза Милена Шикова от РЗИ-Пловдив.

„Призовавам всички граждани да са отговорни и дисциплинирани по отношение на тази болест”, допълни началникът на „Охранителна полиция” Виктор Празов.

Вторият по големина град в България – Пловдив връща част от мерките в опит да се справи с нарастващия брой на заболели от COVID-19. Решението беше взето от местните власти. От днес започват масови проверки за носене на маски.

„При покачващия се брой на положителни проби и запълващите се болнични заведения категорично считам, че акцентът трябва да бъде към завишаване на контрола.”, заяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

„Мерките не се спазват, затова върнахме и пропусквателния режим – в големите хипермаркети за хранителни и нехранителни стоки ще се допускат до 100 души, с дистанция между тях и задължително носене на маски”, каза още тя.

И допълни: „Ако всички ние като общество осъзнаем, че от нас зависи, отговорни сме и спазваме най-елементарната мярка в цяла Европа – носенето на маска, смятам, че ще имаме ефект още следващата седмица”.

По думите й в пловдивските болници вече има хоспитализиране над 200 души, а отделените легла към момента са 300.