Румънец заблуди крупиета по хитра схема. За някои тя е добре известа, за други не толкова.

На 6 септември 2019 г. измамникът влязъл в игрална зала във Велико Търново, играл на машинки и загубил определена сума пари. След това той отишъл при крупиетата и ги помолил да му обменят 650 евро в български левове. 

Дал им валутата и получил пачка от 1000 лв. докато уж броял банкнотите в пачката, той тайно скрил 400 лв. След това под предлог, че иска по едри банкноти, той се отказал от размяната, върнал пачката с левове, но без скритите банкноти и си взел обратно еврото.

Двете крупиета изобщо не се усъмнили и прибрали върнатата пачка без да броят банкнотите в нея. Когато по-късно разбрали, че са станали жертва на измамата, те подали сигнал в полицията. От записите на видеокамерите в залата, измамникът бил разподнат и не след дълго заловен. При направената проверка станало ясно, че той е криминално проявен и има две влезли в сила осъдителни присъди точноза подобни измами, извършени в казина в различни градове на България, пише "Монитор".

Измамата прилагана от чужденеца, е известна в комарджийските и чейнчаджийските среди на жаргон като „магурата сандже”, или „ловки пръсти”. Тя е позната в два варианта. При единия измамникът иска обмяна на валута като скрива част от получената сума и след това се отказва и връща останалата част от дадените му пари. При другият вариант измамникът моли да му бъдат уедрени дребни банкноти, като при броенето заблуждава жертвата, като брои всяка от банкнотите по два пъти. Измамата е характерна по принцип за циганите, но в началото на 90-те години е емблематична за първите родни чейнчаджии, появили се на Магурата.