Прокуратурата поиска най- тежката мярка задържане под стража за лихваря Стефан Асенов по прякор Мендуто, който бе арестуван преди няколко дни. В момента в Окръжен съд Пловдив се гледа мярката му заедно с тези на Катя Симеонова -  жената, с която е живеел на семейни начала, и брат му Антон.

Мярката започна с един час закъснение.

Прокуратурата посочи, че има достатъчно доказателства срещу тримата обвиняеми.

Половината длъжници и квартала се плашели от лихваря Стефан - Менду. Още докато бяхме в Икономическа полиция той започна да заплашва свидетеля Камберов, който е дал показания. Стефан и Катя имат къща в Одрин и могат да се укрият там, заявиха от държавното обвинение. Прокуратурата поиска най-тежата мярка за обвиняемите - "задържане под стража".

Адвокатът на Менду отвърна, че няма никакви доказателства срещу клиента му.

Има няколко свидетели, които казват, че се е занимавал с лихварство, но преди. Голяма част от свидетелите не са очевидци, а били чували, заяви той.

Не е ясно кои са тези 50 лица взели кредити и как е формирана сумата от 800 000 лв, за която прокуратурата твърди че са спечелени, посочи автокатът на Асенов. По думите му обвинението е съшито с бели конци.

"До 2018 година имах 2 ревизии. Тези часовници и коли са на мои приятели. Аз съм помогнал на много хора. Хранил съм ги! Храни куче да те лае! Не съм вземал на никого коли. Никога не съм давал пари на лихва, само съм помагал", заяви обвиняемият Стефан Асенов.

"На нас всичко ни е наред. Хората лъжат за нас. Искам си вкъщи!", каза Катя.

"Аз не съм престъпник. Имам болно дете. Моля ви да ме пуснете", заяви Антон, след което подсъдимите поискаха по-леки мерки.

Думите на обвиняемите обаче не трогнаха съдията и всички останаха зад решетките.